
معاملهگری
نگاهی کلی به مبحث معاملهگری در دنیای ارزهای دیجیتال
معامله ارزهای دیجیتال از آن دسته فعالییت های است که امروزه خیلی ها بی توجه به اصول، ریسک ها خطرات آن یا آنرا تجربه کرده اند یا قصد ورود به آنرا دارند. اما برای شروع به فعالیت در این حوزه چه چیزهایی را باید مدنظر داشت. با بلاکفا همراه باشید.
معاملهگری چیست؟
به طور خلاصه، معاملهگری یا ترید در امور مالی، به خرید و فروش اوراق بهادار یا سایر دارایی ها اشاره دارد. ترید کردن یک دارایی به معنی خرید یا فروش اگاهانه و داوطلبانه سهام، اوراق بهادار یا انواع دیگر دارایی به منظور سود یا افزایش دارایی مباشد. علاوه بر این یک ترید باید به با خطرات و ریسک های این کار آشنا بوده امادگی مدیریت سود و زیان و کنترل احساسات و عواطف خود را داشته باشد.
معاملهگر کیست؟
معامله گر شخصی است که با اگاهی به ریسک ها و شناخت خطرات اقدام به انجام معاملات سهام، اوراق بهادار و سایر دارایی ها میکند. ترید در ابتدا به منظور سود، افزایش دارایی یا در مواردی، حفظ ارزش یک دارایی انجام میشود، با این حال همانطور که ذکر شد این کار ریسک ها و خطراتی از جمله زیان و یا از دست دادن دارایی را در پی دارد. یک ترید برای موفقیت باید علاوه بر ریسک شناسی و مدیریت دارایی، امادگی کنترل احساسات و عواطف خود را نیز داشته باشد.
معاملهگری ارزهای دیجیتال چیست؟
معاملهگری ارزهای دیجیتال نیز دقیقا مانند معامله گری در دیگر بازارهاست و از نظر ریسک و خطرات نیز دقیقا مانند بازار های سنتی و بازار سهام است، با این تفاوت که این نوع معاملات در دنیای رمزارزها و بر سر دارایی های دیجیتال و توکن های بومی این شبکه ها صورت میگیرد، و ورود به این بازار نیز به نسبت راحت تر از ورود به بازار هاس سنتی مانند بازار سهام است. لازم به ذکر است، این بازار از نظر ریسک و خطرات احتمالی هیچ تفاوتی با بقیه بازار ها ندارد و چهبسا خطر زیان کردن در آن از احتمال سود کردن بیشتر باشد.
آیا معامله ارزهای دیجیتال سودآور است؟
با اینکه در سال های اخیر بحث ها و سروصدای زیادی درباره سودهای چندصد و چند هزار درصدی در این بازار مطرح شده، ولی این بازار نیز مانند بقیه بازار های مالی از ریسک ها و خطرات بلقوه بیبهره نیست. با این حال اگر شما تجربه فعالیت در بازار های مالی را داشته باشید یا قصد ورود به این حوزه را دارید، بازار ارزهای دیجیتال نیز میتواند میزبان معاملات شما باشد. اما اگر تجربه فعالیت در هیچ بازاری را ندارید، و یا اگر توانایی مدیریت ریسک و دارایی خود را ندارید، این بازار نیز مانند بقیه بازار های مالی میتواند برای شما زیانآفرین باشد.
چگونه معاملات ارزدیجیتال انجام دهیم؟
برای ورود به بازار ارزهای دیجیتال ابتدا باید نحوه و نوع فعالیت خود را مشخص کنید. اگر قصد سرمایه گذاری و نگهداری(هولد کردن) یک دارایی را دارید، اولین مرحله نصب یک کیفپول ارزدیجیتال است. شما میتواند بعد از نصب و راه اندازی کیف پول خود اقدام به خرید و هولد کردن(HODL) دارایی مورد نظر کنید. اما اگر قصد شما از ورود به بازار رمزارز ها، معاملات مشتقات (Derivatives) است، اولین قدم یافتن یک صرافی یا بروکر قابل اطمینان است. همچنین شما برای شروع معامله گری باید یک استراتژی معاملاتی برای خود تهیه کنید.
کیف پول ارز دیجیتال چیست؟
کیف پولهای ارزدیجیتال ابزارهایی هستند که کلیدهای خصوصی شما را ذخیره میکنند و رمزارز شما را ایمن و در دسترس نگه میدارند و امکان مدیریت دارایی هایتان را به شما میدهند. آنها همچنین به شما امکان ارسال، دریافت و خرج کردن و در بعضی موارد سهامگذاری ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین و اتریوم را می دهند. این کیف پول ها در انواع نرم افزاری و سخت افزاری میباشند. کیف پول های نرم افزاری غالبا رایگان بوده ولی کیف پول های سخت افزاری نیازمند صرف هزینه تقریبا ناچیزی هستند.
کلید خصوصی چیست؟
کلید خصوصی یک رشته متنی محرمانه و به صورت ترکیبی از حروف و اعداد است، که برای ارسال بیت کوین به کیف پول دیگر و یا خرج کردن بیت کوین ها و بطور کلی دسترسی به داراییهای موجود در کیف پول بکار میرود. همانطور که میدانید در بلاک چین، اطلاعات هویتی ثبت نمیشود بنابراین شبکه بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتال، با استفاده از کلید خصوصی تشخیص میدهد که شما مالک داراییهای داخل یک کیف پول هستید.
یک نمونه کلید خصوصی مربوط به بیتکوین:
۱JrPhXTtLTmSywD۲۸znDpPdxJ۵dqWr۳GMp
صرافی ارزدیجیتال چیست؟
صرافی ارز دیجیتال یا اکسچنج (Exchange) پلتفرمی است در آن میتوانید ارزهای رمزنگاری شده مانند بیت کوین، تتر، یا دوج کوین را بخرید و بفروشید یا از آن به عنوان واسطی برای مبادله یک رمزارز با دیگری استفاده کنید. صرافیهای ارز دیجیتال به دو دسته، صرافی متمرکز(CEX)، و صرافی غیر متمرکز(DEX)، تقسیم میشوند.
غیر متمرکز(DEX) چیست؟
صرافی غیرمتمرکز (Decentralized Exchange) پلتفرمی است که فرایند خریدوفروش ارزهای دیجیتال در آن به صرافیهای سنتی شباهت دارد؛ اما روی بلاک چین ساخته شده است و همه کارها بهطورخودکار و بدون نیاز به واسطه و مجوز انجام میشود. صرافیهای غیرمتمرکز همتابههمتا هستند؛ یعنی داراییهای دیجیتال در این پلتفرمها مستقیماً و بدون هیچ واسطهای میان خریداران و فروشندهها مبادله میشوند.
صرافی متمرکز(CEX) چیست؟
صرافی متمرکز ارزدیجیتال یا (Centralized exchange)، یک نوع پلتفرم معاملاتی آنلاین و رایجترین نوع اکسچنج برای خرید و فروش بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال است. صرافی متمرکز در واقع به این معنی است که یک فرد یا واسطه معتبر برای کمک به رسیدگی داراییها و انجام معاملات وجود داشته باشد و بر معاملات کاربران نظارت کند. با وجو محدودیت هایی که صرافی های متمرکز در زمینه احرازهویت ایجاد میکنند، این صرافی ها برتری های نسبت به صرافی های غیر متمرکز دارند. اولین ویژگی کارمزد های نسبتا پایین این صرافی ها نسبت به صرافی های غیر متمرکز است، دومین و مهمترین ویژگی این صرافیها این است که کاربران علاوه بر معاملات آنی(Spot)، امکان انجام معاملات مشتقات(Derivatives) را نیز برای کاربران فراهم میکنند.
معاملات مشتقات چیست؟
به بیان ساده، Derivatives ، قراردادی است که ارزش آن توسط یک دارایی یا یک گروهی از داراییهای پایه تعیین میشود. در بازارهای مالی سنتی، اوراق مشتقات ارزش خود را از داراییهایی مانند سهام، اوراق قرضه، نرخ بهره، کالاها، ارزهای فیات و ارزهای دیجیتال به دست میآورند. از این رو به این مفهوم نام مشتقات اطلاق میشود. در بازار های مشتقات شما با خرید قرارداد صاحب دارایی واقعی نمیشود، بلکه فقط معادل این دارایی را بهصورت قراردادی معامله میکنید.
انواع معاملات مشتقات در دنیا ارزهای دیجیتال
محبوبترین انواع معامله مشتقات در بازار رمزارزها قراردادهای آتی (futures)، اختیار معامله (options) و قراردادهای دائمی (perpetual) هستند.
قرارداد آتی (futures) چیست؟
معاملات آتی یک نوع محبوب از مشتقات ارزهای دیجیتال هستند که معمولاً توسط سرمایه گذاران سازمانی استفاده میشود. دادههای آتی معمولاً برای پیشبینی حرکات آینده قیمت و احساسات بازار استفاده میشوند.
قراردادهای آتی شامل توافق بین خریدار و فروشنده برای فروش یک دارایی در آینده است. تاریخ و مبلغ این معامله از قبل توافق شده است. جزئیات قرارداد ممکن است متفاوت باشد، اما شرایط آنها معمولا مشابه است.
قرارداد اختیار معامله (options) چیست؟
اختیار معامله نوع دیگری از قراردادهای مشتقات است که به معاملهگر اجازه میدهد کالای خاصی را با قیمت تعیین شده در تاریخ آینده بخرد یا بفروشد. با این حال، برخلاف قراردادهای آتی، اختیار خرید به خریدار این امکان را میدهد که در صورت تمایل، دارایی را خریداری نکند.
قرارداد دائمی (perpetual) چیست؟
قرارداد دائمی که قرارداد آتی دائمی یا مبادله دائمی نیز نامیده میشود، پرکارترین نوع Derivatives ارز دیجیتال است. این نوع از معاملات به ویژه در میان معاملهگران روزانه بسیار رایج است. در امور مالی سنتی معادل یک قرارداد دائمی، قرارداد CFD است.
تفاوت اصلی بین قراردادهای پرپچوال در مقابل قراردادهای آتی و اختیار معامله در این است که قراردادهای دائمی تاریخ انقضا ندارند. پوزیشنها را میتوان تا زمانی که معاملهگر بخواهد حفظ کرد. این اتفاق مشروط بر این است که معاملهگر هزینههای نگهداری را پرداخت کند که به آن نرخ تامین مالی (funding rate) میگویند. حساب درگیر در این معامله همچنین باید دارای حداقل مقداری باشد که به آن مارجین (margin) میگویند.
استراتژی معاملاتی چیست؟
استراتژیهای معاملاتی به قوانین و تدابیری گفته میشود که معاملهگران در شرایط مختلف به خصوص شرایط حساس بازارهای مالی از آنها استفاده میکنند. به این ترتیب هر چقدر شرایط دشوار هم باشد، معاملهگر دچار استرس نمیشود و میتواند با آرامش کامل روند معامله را طی کند.
استراتژی معاملات روزانه ارز دیجیتال (Day Trading)
ترید روزانه ارز دیجیتال (Day Trading) یکی از مهمترین استراتژیهایی است که معاملهگران مختلف از آن استفاده میکنند. در این روش معاملهگر پوزیشن (Position) را برای بازه زمانی یک یا چند روز باز میگذارد. به همین دلیل استراتژی معاملات روزانه کوتاهمدت است و برای کسانی که اهداف کوتاهی از معامله ارز دیجیتال دارند مناسب خواهد بود.
بیشتر معاملهگرانی که حرفهای نیستند معمولا احساسات خود را در روند معامله وارد میکنند. این موضوع میتواند منجر به ضررهای جبرانناپذیری شود. اما با وجود استراتژیهای دقیق، معاملهگران توجهی به احساسات ناپایدار و موقتی خود نمیکنند و تنها روی مسیر و هدف خود متمرکز میشوند.
استراتژی معاملاتی آربیتراژ (Arbitrage)
استراتژی آربیتراژ ارز دیجیتال یک روش معاملاتی قدیمی است که معاملهگر از اختلاف قیمت یک دارایی به خصوص به سود میرسد. آربیتراژ کمک میکند که معاملهگر با کمترین خطر بیشتر سود را به دست آورد. در این روش معاملهگر میتواند یک ارز دیجیتال را از یک صرافی با قیمت پایین بخرد و آن را در یک صرافی دیگر با قیمت بالاتری بفروشد و به سود برسد.
ستراتژی معاملات نوسانی (Swing trading)
استراتژی معاملات نوسانی یا سوئینگ تریدینگ (Swing trading) یک استراتژی ترید ارز دیجیتال است که برای مبتدیهای دنیای ارزهای دیجیتال مناسب است. معاملات نوسانی ترکیبی از معاملههای کوتاهمدت و بلندمدت هستند.
در این استراتژی معاملهگران میتوانند برای کسب سود از بالا و پایین شدن قیمت ارزهای دیجیتال روی بازههای زمانی کوتاه یا متوسط تکیه کنند. در استراتژی معاملات نوسانی معاملهگران باید از تحلیل تکنیکال کمک بگیرند. همچنین امکان استفاده از تحلیل فاندامنتال نیز برای معاملهگران وجود دارد.
استراتژی خرید پلکانی (Dollar Cost Averaging)
استراتژی خرید پله ای یا پلکانی (Dollar Cost Averaging) یکی از مهمترین استراتژیها برای مدیریت کردن سرمایه به حساب میآید. مهمترین نکته در این استراتژی این است که معاملهگران نباید خرید و فروش خود را در یک مرحله و ناگهانی انجام دهند. بلکه باید به صورت پلکانی اقدام به خرید و فروش کنند. چون معامله به صورت پلهای است معاملهگر کمترین ضرر را میکند.
این استراتژی سرمایهگذاری به صورت بلندمدت است. معاملهگر سرمایههایی که دارد را به قسمتهای مختلفی تقسیم میکند. بعد به صورت آرام آرام یا پلهای و در زمانهای مشخصی آنها را معامله میکند. معاملهگر تنها روی یک ارز، سرمایه تقسیم شده را به کار میگیرد.
استراتژی معاملاتی اسکالپینگ (Scalping)
اسکالپینگ به عنوان یکی از سادهترین استراتژیهای معاملاتی کوتاهمدت شناخته میشود. فردی که این استراتژی را به کار میگیرد با عنوان اسکالپر (Scalper) شناخته میشود. معاملهگر میتواند با انجام معاملات متعدد در طول یک روز، سودهای کمی به دست آورد. در صورتی که معاملهگران اصول مدیریت ریسک و سرمایه را به کار بگیرند، میتوانند سودهای خوبی به دست آورند.
زمانی که در قیمت ارز و جفت ارزها تغییرات کوچکی رخ دهند، اسکالپر میتواند از این تغییر به سود برسد. معاملهگرانی که از این استراتژی استفاده میکنند ممکن است در یک روز ده تا ۱۰۰ معامله مختلف را برای کسب سود انجام دهند.
علاوه بر استراتژی هایی که در بالا ذکر شد، در دنیای رمزارز شما میتواند از استراتژی هولد کردن نیز استفاده کنید.
هولد کردن یا هودل(HODL) چیست؟
هولد کردن یا هودل کردن یک دارایی به معنی خرید یک دارایی و نگهداری آن برای مدت طولانی است. برای هودل کردن میتواند از هر دو نوع کیف پول امانی و غیر امانی استفاده کنید. با این حال به توجه به اتفاقات اخیر و سقوط های دومینو وار صرافی ها پیشنهاد میشود برای نگه داری طولانی مدت دارایی خود از کیف پول های غیرامانی استفاده کنید. علاوه بر این تنوع بخشی دارایی ها، بروز کردن سبد سرمایه و نظارت بر روند بازار نیز باید مدنظر کسانی که قصد نگهداری طولانی مدت این دارایی ها را دارند باشد.
برای مدیریت دارایی های دیجیتال خود به روش هولد کردن، ابتدا باید یک سبد یا پرتفوی ارز دیجیتال برای خود تهیه کنید، همچنین شما باید با روش های مدیریت سبد سرمایه آشنایی داشته باشید.
سبد یا پرتفوی ارزدیجیتال چیست؟
سبد یا پرتفوی ارزدیجیتال، به مجموعه ای از ارز ها و توکن ها گفته میشود که با رعایت اصول مدیریت سبد سرمایه و برای مدت زمانی خاص، با هدف سود یا حفظ سرمایه گردآوری و نگهداری میشود. یک سبد سرمایه متشکل از ارز دیجیتال باید ا توجه به اصول و قوانین مدیریت سرمایه گردآوری شود و محتوای سبد باید به صورت منظم و هدفمند نظارت و در موارد ضروری بروز و اصلاح شود.
تنوع بخشی داراییها
تنوع بخشی سبد سرمایه گذاری از آن دسته روش های قدیمی مدیریت ریسک در سرمایه گذاری است که نه تنها در بازار ارز های دیجیتال، که در بقیه حوزه های سرمایه گذاری نیز اثربخش است. این روش که یک از ساده ترین اصول سرمایه گذاری است، بیان میکند که تنوع دارایی ها باید در یک سبد سرمایه گذاری حفظ شود تا در صورت زیانده بودن یک دارایی کل دارایی شما در معرض خطر قرار نگیرد.
بروز کردن سبد سرمایه گذاری
یک نوع دارایی هرگز همیشه سودده یا همیشه زیانده نیست. این اصل به سادگی بیان میکند که از فرصت های مختلف برای بروز کردن سبد خود استفاده کنید و هرگز بر اساس تعصب یا امید واهی اقدام به خرید و نگهداری یک داریی نکنید.
نظارت بر شرایط بازار
خرید و نگه داری یک دارایی برای مدت طولانی، صرفا تضمین کننده سودآوری آن نیست. همانطور که در بالا اشاره شد خرید نباید بر اساس عواطف و احساسات ویا تعصبات بیجا باشد. در صورتی که اقدام به خرید یک دارایی کردید، باید به صورت مرتب و در فواصل زمانی مناسب از وضعیت بازار و وضعیت دارایی خود اطلاع کسب کنید.
جمع بندی
معامله گری در بازار ارزهای دیجیتال میتواند سودده ولی به همان اندازه نیز پر ریسک باشد. اگر اشنایی کافی با این دارایی ها نداشته باشید، به هیچوجه نباید دارایی خود را در معرض ریسک ها سنگین قرار دهید. آموزش و یادگیری فرایندی است که برای فعالیت در هر حوزه ای ضروری است و هیچ کس استعداد ذاتی در انجام اموری مانند معاملهگری ندارد. اطلاعات موجود در این صفحه فقط بخشی بسیار کوچک از دانشی است که شما برای معاملهگری ارزهای دیجیتال یا هر نوع دارایی دیگر نیاز دارید. لزا از انجام معاملات پر ریسک بدون اگاهی از خطرات ان پرهیز کنید.
این بخش از وبسایت بصورت منظم بروز شده و مطالب جدید و بروز جایگزین مطالب قبلی میگردد.